Svensk Orientering logotyp
17.03.2021

Digital arrangörsträff – "Ovisst läge men ser ljusglimtar"

Orientering
I måndags (15 mars) anordnade SOFT en digital arrangörsträff som lockade hela 300 deltagare. "Glädjande att engagemanget är på topp. Läget är ovisst men vi ser ljusglimtar", säger Tomas Stenström.

Hur kan vi arrangera tävlingar i vår? När kommer den nya pandemilagen att få någon betydelse för vår verksamhet? Hur ser det ut framöver?

Frågetecknen är många inför årets orienteringssäsong. Efter ett 2020 då det mesta ställdes in, och när smittkurvan nu vänder uppåt igen för en tredje våg undrar landets arrangörer vad som är att vänta.

På måndagens arrangörsträff informerade Svenska Orienteringsförbundet om senaste nytt, vad som händer framöver och redogjorde också för vilket arbete som görs för att förbättra villkoren för våra arrangemang.

Flera tusen mindre lokala arrangemang i fjol

Det har nu gått ungefär ett år sedan pandemin slog till och gav upphov till hårda restriktioner som gällde under hela 2020.

Trots pandemin genomförde svenska orienteringsföreningar flera tusen mindre lokala arrangemang under fjolåret, såsom veckans bana, motionsorienteringar, närtävlingar och även vissa distrikts- och nationella tävlingar. Utöver tävlingarna genomfördes också hittaut på över 50 platser och naturpasset på över 400 områden. Då har vi heller inte räknat med alla tusentals träningar som genomfördes och som även de anpassades till rådande läge.

- Det var en mäktig omställning som gjordes under fjolåret och det visar vilket engagemang och vilken solidaritet som finns inom svensk orientering. Man vill arrangera tävlingar och aktiviteter för andra och får på så sätt tillbaka genom att andra arrangerar för en själv, säger idrottschef Tomas Stenström, som fortsätter:

- Nu är vi i ett liknande läge som 2020, men det finns faktiskt ett antal viktiga skillnader. Vi har nu levt med pandemin under ett års tid och vet mer vad den innebär, vi har en pandemilag på plats och vi har även påbörjat vaccineringen. Läget är ovisst, men vi tycker att det finns bättre förutsättningar i år att få till mer fullvärdiga orienteringstävlingar, om bara pandemin tillåter.

Hopp om logiska och relevanta restriktioner framåt

Under måndagens träff, som var en uppföljning från mötet den 15 februari, gavs en statusrapport gällande pandemin/restriktionerna och eventuella ekonomiska stöd. Det informerades även om tillgång till mark, utveckling av Eventor och tankar för vårens SM- och SL-tävlingar.

- Riksidrottsförbundet, en grupp med landets största motionslopp och SOFT jobbar på olika fronter för att hjälpa Folkhälsomyndigheten och regeringen att få till logiska och relevanta restriktioner. SOFT deltar i alla forum och träffar vi kan och vi lobbar hårt för vår sak; att uppstyrda orienteringsarrangemang, med mycket låg risk för smittspridning ska värderas som de förtjänar, säger Stenström.

Måndagens presentation för nedladdning

HÄR finns presentationen från mötet för nedladdning.

Upplevelsen av måndagens möte var att deltagarna var nöjda och önskade fler liknande möten i framtiden. SOFT siktar på att arrangera ett nytt möte om cirka en månad.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter