Svensk Orientering logotyp
06.05.2021

Elittävlingarna i Dalarna – här är urvalskriterierna

Orientering
Under Kristihimmelsfärdshelgen får juniorerna äntligen tävla igen. Nu är kriterierna klara när det gäller vilka som får starta.
Kristihimmelsfärdshelgen innebär tre elittävlingar och som vi tidigare meddelat kommer dessa få ökat fokus på juniorerna. När anmälan nu har stängt är totalt 253, 285 och 258 anmälda till de tre tävlingarna. Av dem är mellan 150 och 175 juniorer. 
Det har inte varit en normal tävlingssäsong sedan 2019, vilket försvårar arbetet med att sätta rättvisa urvalskriterier. SOFT:s ledning har diskuterat urvalskriterierna och landad i en lösning som känns rättvis och mest träffsäker givet förutsättningarna.

Här är urvalskritierierna

Följande löpare kommer beviljas start: 
  • Alla anmälda i seniorklasserna (D21 och H21) 
  • Alla juniorer som går på RIG/NIU 
  • Alla juniorer som anser att de har möjlighet/ambition att komma topp 25 i sin respektive åldersklass. Detta blir löparens ansvar. SOFT eller arrangör kommer inte gå in och avgöra detta. 
- Det känns som det mest rättvisa att göra på det här sättet. Vi vill inte gå in och döda en juniors ambitioner och satsning genom att använda en i detta fall trubbig och missvisande rankinglista. Nu får vi en, i vår mening, mer träffsäker lösning. Alla som valt att gå på RIG/NIU har en hög ambition med orienteringen och vi ger övriga juniorlöpare möjlighet att själva avgöra hur de ligger inom de kriterier vi satt upp, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. 

Startlistor under måndagen

För att få starta måste man ha varit anmäld när ordinarie anmälan stängde samt ha betatalt in rankingavgift. 
SOFT och arrangören kommer vänta in helgen och skapa startlistor med de löpare som då är kvar som anmälda. Startlistor publiceras under måndagen. 
- Vi kommer ha upp emot 285 löpare som mest, men givet de coronaanpassningar som görs bland annat med långa startdjup på fler timmar ser vi inte att risken för smittspridning skulle vara betydande större jämfört med ett lägre antal startande. Det är tillåtet med elittävlingar och FHM har även gett klartecken för barn och unga födda 2002 eller senare att tävla. Även om det sistnämnda inte gäller offentlig tillställning anser vi att vårt upplägg och tänk ändå ligger inom de riktlinjerna och andemening som myndigheterna har satt upp just nu, säger Tomas Stenström.

Övrigt som gäller

Om du av någon anledning drar tillbaka din anmälan eller lämnar återbud på grund av skada, sjukdom kommer du inte att behöva betala anmälningsavgift. 
Det går inte längre att anmäla sig. Har man inte anmält sig tidigare anser vi att man inte varit tillräckligt intresserad och/eller inte tillhör topp 25 i sin åldersklass. 

Moras tävlingar flyttas

Till sist vill vi uppmärksamma er på att Moras tävlingar flyttat till Skattungbyn på grund av snö i Grönklitt. Det är cirka 30 min från Grönklitt till Skattungbyn. Se mer information om detta via Eventor.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter