Svensk Orientering logotyp
31.03.2021

Inga juniorklasser på tävlingarna i april

Orientering
Under onsdagen slog regeringen fast att gällande restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar förlängs till den 3 maj.

En effekt av det beskedet är att juniorer inte får delta i elitpremiären i Västervik 10-11 april. Till sprinthelgen i Norrtälje 24-25 april tas ett fåtal juniorer ut av landslagsledningen.

Planeringen pågår för fullt inför de coronaanpassade elittävlingarna i Västervik 10-11 april. På lördagen väntar en nationell medeldistans och dagen därpå SM i ultralång distans, två tävlingar som också utgör startskottet för seniorernas Swedish League.

Huruvida juniorer skulle få delta eller inte har delvis hållits öppet till dess att Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) fick mer information om vad som skulle hända efter den 1 april.

Nu står det klart att regeringen följer Folkhälsomyndighetens förslag; att nuvarande restriktioner förlängs till den 3 maj. Ett besked som för orienteringens del innebär följande:

• Inga juniorer får tävla i Västervik. Det är många parametrar och överväganden som ligger bakom beslutet. Det var inget lätt beslut att fatta, men SOFT har landat i att detta totalt sett är bästa lösningen för dessa tävlingar.

• De juniorer som redan är anmälda till D/H21 uppmanas att ta bort sin anmälan. I annat fall kommer SOFT att plocka bort dessa anmälningar.

• SM i ultralång distans kommer alltså inte att arrangeras för juniorer den tänkta helgen. SOFT kommer nu att utreda om ett ultra-SM för juniorer kan erbjudas på annan tävling senare under året.

• När det gäller sprinttävlingarna i Norrtälje – läs mer HÄR – kommer inga juniorer att få delta förutom ett fåtal som landslagsledningen väljer ut. De juniorer som bjuds in kommer att meddelas detta beslut i god tid innan anmälningstiden gått ut.

- Det är oerhört tråkigt att inte kunna erbjuda juniorer några tävlingar under april månad. Vi är medvetna om att de behöver och vill ha något att se fram emot. Som vi meddelade på den infoträff vi hade den 17:e april kommer vi att jobba för elittävlingar i maj och där kommer vi att prioritera att juniorer får delta i den utsträckning som är möjligt. Mer information om majtävlingar kommer under de närmsta två veckorna, säger Tomas Stenström, idrottschef på SOFT.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter