Svensk Orientering logotyp
09.09.2020

Inget SM-kval för D20 och H20 i Göteborg

Orientering
Kvalet utgår för de äldre juniorerna på SM medel- och SM lång. "Eftersom det var relativt få anmälningar i de klasserna låter vi samtliga springa A-final. Det gör att de av coronaskäl mycket utdragna kvaltävlingarna blir något enklare att hantera."

Efter ordinarie anmälningsstopp till SM-tävlingarna den 18-20 september är totalt 600 löpare redo att kasta sig ut i den tuffa Göteborgsterrängen. Det blir kval till båda tävlingarna på fredagen, SM i medeldistans på lördagen och SM i långdistans på söndagen. Och de båda finalerna direktsänds, som bekant, i SVT.

Ett stort arbete läggs ner för att tävlingarna ska vara till 110 procent coronasäkrade, och en av många effekter blir väldigt utdragna tävlingsdagar för arrangörerna.

- En annan konsekvens av pandemin är att vi tvingas till justeringar efterhand som vi får mer information från polis och efterhand som anmälningsläget ändras med mera. Det är sådant som kan leda till att vi som nu ta vissa beslut relativt nära inpå tävlingen, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

När nu relativt få löpare bedöms tillkomma kan det konstateras att två klasser, D20 och H20, har ganska få anmälningar; 43 respektive 57 löpare. Tillsammans med arrangören har Svenska Orienteringsförbundet därför beslutat att slopa kvalet för dessa två klasser. Dels då antalet löpare i respektive klass är så pass lågt att det funkar att samtliga springer A-final, dels då två kvaltävlingar färre gör att fredagen blir något rimligare tidsmässigt.

- Vi hoppas och tror att löpare och ledare förstår bakgrunden till beslutet och att detta blir bäst för helheten, säger Tomas Stenström.

Beslutet innebär sammanfattningsvis följande för D20 och H20:

  1. Kvalet inför SM i medeldistans och SM i långdistans utgår för klasserna D20 och H20. Samtliga anmälda i dessa klasser kommer att få springa A-final. (Någon B-final finns inte.)
  2. Om det skulle bli många efteranmälningar, så att antalet löpare i D20 eller H20 överstiger 80, kommer en gallring att ske. Detta scenario bedöms dock som högst osannolikt.
  3. Startlistorna i D20- och H20-finalerna kommer att skapas genom att respektive klass utifrån ranking delas in i tre grupper. Den lägst rankade tredjedelen startar först, den högst rankade tredjedelen startar sist. Varje grupp lottas internt.
  4. Starttiderna för kvalet och finalerna har i och med detta beslut justerats något, se nya tider i inbjudan som du hittar via tävlingssidan här. https://eventor.orientering.se/Events/Show/31685
  5. Löpare i D20 och H20 får inte åka ut på kvalets tävlingar. Vill dessa löpare komma ut på karta är det träningspaketen som gäller.

Ovanstående kommer även att kommuniceras ut via Eventor, tävlingens hemsida, sociala medier samt via mejlutskick till anmälda i D20 och H20.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter