Svensk Orientering logotyp
27.08.2021

Nu drar Swedish League igång på allvar

Orientering
Gustav Bergman och Karolin Ohlsson vann Swedish League 2019. I och med helgens SM-tävlingar drar ligan igång igen både för seniorer och juniorer.
Swedish League är orienteringsligan för de bästa seniorerna och juniorerna. På senare år har ligan bestått av en kortare serie tävlingar under våren. I år utvecklades formatet för seniorer till att bli en serie över hela året, medan det för juniorer blir en höstserie med helgens SM i medeldistans i Boden som premiärtävling.
 
Till helgens SM i medeldistans är närmare 600 seniorer och juniorer anmälda. För seniorerna blir det deltävling tre. Tidigare deltävlingar var medeldistans och ultralång-SM i Västervik i april. 
 
- Till premiärtävlingarna av årets Swedish League tvingades vi tyvärr stryka juniorklasserna på grund av rådande pandemi. Nu blir medeldistans-SM i stället premiär i en liga för juniorer som består av totalt fem deltävlingar. För seniorerna blir det totalt sju deltävlingar, säger Henrik Skoglund, projektledare för Swedish League.

Avslutas på Gotland

Höstens deltävlingar för både juniorer och seniorer är SM i medeldistans, SM i långdistans och SM i sprintdistans samt avslutande tävlingar på Gotland.
  • Sm i långdistans går utanför Strömstad i Bohuslän den 18-19 september.
  • Sprintdistansen går i Norrtälje i Uppland i 16-17 oktober.
  • Ligan avslutas med en långdistans och en final med jaktstart på Gotland 23-24 oktober där utgångsläget i jaktstarten baseras på den aktuella poängställningen.
- Det känns extra kul att vi kan avsluta på Gotland där de senaste värdetävlingarna som sprangs var natt-SM och sprint-SM våren 2011, säger Henrik Skoglund.
 
För seniorerna räknas fyra av sex deltävlingar inför finalen. För juniorerna tre av fyra deltävlingar.
 
- Det blir inga underklasser till huvudklasserna på långdistansen på Gotland utan alla som anmäler sig får springa i huvudklasserna. Eftersom både båt och boende behöver bokas i god tid tyckte vi det var enklast för alla deltagare att göra så. Förhoppningsvis kan det också locka fler att anmäla sig och jaga en bra slutplacering i ligan, säger Henrik Skoglund. 
 

Bjessmo och Bergman ledare i seniorklasserna

I D21-klassen leder Emma Bjessmo före Alva Olsson och Josefin Tjernlund efter två deltävlingar. Fyra ligger Ellinor Tjernlund och femma Sara Hagström.
 
I H21 leder Gustav Bergman före Simon Imark och Eskil Kinneberg. Fyra är William Lind och femma Simon Hector.
 
Totalställningen i båda klasserna hittar du här.
 

U23-cupen genomförs även 2021

U23-cupen, som är en satsning på de yngre seniorlöparna, är även det en del av Swedish League. För 2021 handlar det om löpare födda 1998-2000 i dam- respektive herrklass. I U23-cupen ingår de sex första deltävlingarna i Swedish League. 
 
Förbundskapten Håkan Carlsson trycker på betydelsen av U23-cupen.
 
- Steget från junior till senior är tufft att ta och vi ser därför ett stort värde av U23-cupen för att underlätta detta steg. Intresset för cupen föll också mycket väl ut under åren 2017-2019 och vi vill därför fortsatt uppmärksamma våra yngre seniorer på det här sättet, speciellt efter de två tuffa pandemiår. Satsningen på de yngre seniorerna ligger också helt i den linje med den satsning vi gör på vårt utvecklingslandslag, säger han.
 

Program och förutsättningar

Hela programmet och förutsättningar för Swedish League 2021 finns på Swedish Leagues hemsida. 
 
Efter beskedet om att 25manna i Stockholm ställer in utgår medeldistansen i samband med 25manna ur årets Swedish League, läs mer i egen nyhet.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter