Nytt utseende i nya OLA 6.0
22.12.2020

Nytt utseende i nya OLA 6.0

Orientering
En ny version har släppts av SOFT:s tidtagningsprogram OLA, version 6. Den har ett nytt utseende i svensk orienterings grafiska profil och med många nya funktioner och förbättringar.

Vad är OLA?

För de funktioner som ska hanteras under själva tävlingen, som direktanmälan, tidtagning, resultat, speaker osv, finns det olika program att välja mellan. Dessa program har vi valt benämna tidtagningsprogram, men kan också heta tävlingsadministrativa program (Sportident och Emit har vi valt att kalla stämplings- och tidtagningssystem).

SOFT:s eget tidtagningsprogram heter OLA och kan hämtas kostnadsfritt för klubbanslutna via Eventor. Exempel på andra tidtagningsprogram är MeOS och SportSoftware OE/OS 2010.

Nytt i nya versionen

Normalt sett släpps en ny OLA-version inför varje ny orienteringssäsong, men 2020 har som bekant inte varit som andra år. Med många inställda tävlingar togs beslut i mars om att lägga extra fokus på OLA:s grafiska form och utseende och att det fick ta den tid det tar.

Nu är nya versionen här, vilket gör att det nu i vinter finns tid för alla arrangörer att testa programmet noga inför vårsäsongen. Det kan också vara lämpligt att testa nya OLA på olika mindre arrangemang inom skidorientering.

 

En dialog från nya OLA (klicka för större bild).

 

Det nya utseendet i OLA innebär nya ikoner, ny menystruktur, nya färger och en startskärm som gör det enklare att komma igång med sin tävling eller träning.

Några exempel på ny design och ökad användarvändlighet:

  • Alla mappar i första nivån i trädmenyn är öppna från start, på samma sätt som Eventor har. Det behövs också bara ett enkelklick för öppning av dialoger (tidigare dubbelklick).
  • Förbättrad hantering av storleken på dialogfönster.
  • De flesta inställningar är nu samlade på samma ställe och nås via menyn överst i programmet.

Exempel på övriga förbättringar:

  • Infört s k självinläsning för brickan så att deltagaren tydligt själv kan se sin tid och status på en datorskärm vid utstämpling.
  • Stöd infört så att brickändring går att ange för aktuell etapp eller alla etapper. Går att ange såväl före som under tävling och slår igenom oavsett.
  • Ett utökat stöd för O-Ringens anmälningssystem.
  • Stöd för att i öppen klass kunna ange om tiden ska visas i resultatlistan eller inte.

Totalt finns det över 50 nya funktioner och förbättringar i OLA 6.0.


Ladda hem kostnadsfritt i Eventor

Nya versionen laddas som vanligt ner från Eventor. OLA är kostnadsfritt för svenska arrangörer. För att ladda ner behöver du ha rollen arrangörsansvarig eller administratör i Eventor.

Programmet hittas under Administration >> Hämta OLA.

I anknytning till nedladdningsfilen finns en leveransbeskrivning som listar alla nya funktioner och förbättringar.


Viktigt med noggrann testning

SOFT kan som vanligt inte garantera att en ny version är fri från fel. Därför är det viktigt att ni som arrangör noga och i god tid före aktiviteten förbereder er och gör tester. Särskilt viktigt är det att arbeta igenom de dialoger som innehåller nya funktioner jämfört med tidigare versioner.

Har ni tävling rekommenderas det inte att använda den nya versionen utan att först ha använt den på träningar och också skarpt på enklare arrangemang.


Support

Support ges som vanligt via olasupport@orientering.se, dit också felrapporter skickas. Normal handläggningstid under vardagar är 24 timmar, men kan vara längre nu över jul och nyår.

Behöver du få hjälp via telefon, skicka ett SMS till 0732-55 84 80 och beskriv kort ditt ärende så ringer supporten upp, eller annan OLA-kunnig person, i mån av tid. Ett alternativ är att förklara ärendet på mejl och be supporten ringa upp. Då kan supporten förbereda sitt svar och hjälpa till på ett mer effektivt sätt.


Vanliga OLA-frågor och svar i Eventor

Det finns sedan tidigare en guide som samlar de vanligaste OLA-frågorna med tillhörande svar. Den hittas på OLA-sidan på SOFT:s hemsida. Samma frågor finns också att tillgå via Frågor- och svar-funktionen i Eventor.

Notera att guiden och FAQ-frågorna inte är anpassade till nya OLA ännu.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter