Svensk Orientering logotyp
23.04.2018

Obasen drabbad av krypteringsattack

Orientering
I december drabbades Eventor av en så kallad krypteringsattack och all information i databasen fick läsas tillbaka från säkerhetskopior. Nu har en attack även drabbat Obasen, där bland annat sträcktidstjänsten Winsplits online ligger.

För ett tag sedan, osäkert när, lyckades någon ta sig in på Obasen, vilken innehåller ett antal tjänster i förbundets regi, bland annat Winsplits online, Naturpassområden, Motionsorientering.se och Orientering live.

- Antivirushanteringen deaktiverades och valda delar av Obasens innehåll krypterades, säger Jonas Ekvall, ansvarig för IT-förvaltningen på Svenska Orienteringsförbundet.

Arbetet med att få upp Obasen-servern startade kort efter upptäckten igår kväll och har fortgått under dagen. Utifrån aktuell status bör full funktionalitet vara tillbaka under tisdag förmiddag, men det är inget vi kan garantera.

Hur kunde det här hända? 

- Likt många andra företag och organisationer har vi uppenbarligen inte haft tillräckligt bra skydd mot den här typen av attacker. Det är något vi nu ser över, säger Jonas Ekvall.

Eventor snabbare

Strax efter lunch på söndagen lades det också på en ny version av Eventor, i hopp om att komma till rätta med de prestandaproblem som Eventor har brottats med på söndagskvällar.

- Även om trafiken inte riktigt var lika intensiv igår kväll som tidigare söndagskvällar så tyder de grafer över webbtrafik som analyserats att det ser bra ut så här långt, avslutar Jonas Ekvall.

Kontakta supporten vid fel

Har du frågor eller upptäcker något som är fel, kontakta Eventor-supporten på eventorsupport@orientering.se.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter