Svensk Orientering logotyp
18.12.2020

Över 2000 kartor i Omaps

Orientering
Mycket glädjande! Nu har vi nått över 2000 kartor i Omaps, svensk orienterings kartdatabas för bland annat Orientering.se, Livelox och hittaut. Fortsätt ladda upp så att fler kan ta del av dessa prydliga alster!

Kontroll på kartorna

Du som kartägare laddar själv upp kartan och bestämmer alltid till vilka externa tjänster den ska delas, dvs Svenska Orienteringsförbundet kommer aldrig att delge kartan till tredje part utan kartägarens godkännande. Respektive extern tjänst sätter villkor för kartinformation, filformat och minsta upplösning för att kartan ska kunna användas av tjänsten.

Den minsta tillåtna upplösning som Omaps och övriga tjänster satt är på så låg nivå att kartan inte ska kunna skrivas ut och användas för orientering. 

Eventuell upphovsrätt på kartor kvarstår alltid hos kartägaren.

Ökad tillgänglighet

Det finns flera anledningar till varför Omaps har tagits fram. Här är några:

 • Att göra våra kartor mer lättillgängliga, såväl externt för allmänheten som internt inom orienteringsrörelsen. Kartor i Omaps används också vid sökandet efter försvunna personer, inte minst av Missing People.
 • Att erbjuda en kartdatabas med riktiga kartor, vilket betyder att de kan delas ut till externa kartbaserade tjänster och applikationer (via API), något som i sin tur leder till mer lättillgängliga kartor.
 • Att erbjuda en enkel kartuppladdning, där möjligheten finns att positionera (georeferera) kartan om den inte redan är det. Rätt positionerade (georefererade) kartor är en förutsättning för många kartbaserade tjänster idag, bland annat Hitta orientering och Livelox.
 • Att med kopplingen av person- och organisationsuppgifter till Eventor, inklusive inloggningsinformation och hantering av roller, skapa en långsiktig lösning.

Många nyheter i fjol

I december i fjol presenterades flera nyheter i Omaps. 

 • Användarupplevelse
  • Förbättrat mobilstöd.
  • Utökning av sökfunktion och visning i lista för att lättare hitta en karta. Sökfunktionen hittas via ”Avancerad sökning”, bredvid snabb-sökfältet.
  • Möjlighet att exportera sökresultatet till Excel.
 • Kartdata
  • Fler fält med möjlighet att fylla i fler kartuppgifter än tidigare, bland annat kartnummer, godkännandedatum och utgivningsdatum. Även fält för kartritare, kartreviderare och kartkontrollant finns.
  • Sammanslagning av flera fritextfält till Övrigt för att förenkla.
  • Stöd för att ange om kartan är ersatt av en nyare karta. I sökningen som görs på förstasidan visas inte kartor som är märkta med ”Ersatt med nyare karta”. I sökresultatet i den avancerade sökningen visas alla kartor.
 • Distriktssupport
  • Stöd för rollen som distriktsadministratör. På så sätt kan distriktsadministratören hjälpa klubbarna i arbetet med att administrera sina kartor.
   • Rollen distriktsadministratör sätts i Eventor, varifrån Omaps hämtar uppgiften. Alla kartansvariga i distrikten har nu satts som distriktsadministratörer i Eventor.
   • Distriktsadministratörerna kommer bara åt att redigera kartor som underliggande organisationer administrerar, till exempel klubbarna i distriktet. Om någon valt att inte ge klubben åtkomst att redigera en karta så kommer inte heller distriktsadministratören åt att redigera den.

 

Omaps är perfekt som register för era kartor i klubben och i distriktet, inte minst tack vare exportfunktionen till Excel. 

Så forsätt gärna lägga in era kartor så att fler når dem!

Support och frågor

Support och frågor ställs till: teknisksupport@orientering.se

Hitta till Omaps

Svenska versionen av Omaps hittas bland länkarna i tabellen direkt under avdelningen Träna & tävla eller Arrangera här på hemsidan.  

Direktlänk till Omaps är: omaps.net 

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter