Svensk Orientering logotyp
11.09.2019

Så följer du SM-tävlingarna i Hälsingland

Orientering
Till helgen är det dags för SM i långdistans i Hälsingland. Kan du inte vara på plats så följer du dramatiken via våra webb-tv-sändningar.

Tre SM-tävlingar återstår 2019; SM i långdistans, SM i medeldistans och stafett-SM.

På svensk orienterings plattformar kommer du att kunna följa samtliga finaler live och den här gången blir det en så kallad pay-per-view-lösning. Att se en av finalerna kommer att kosta 49 kronor, och vill man se samtliga tre kan man köpa dem i ett paket för 99 kronor.

Årets tidigare sändningar har varit gratis och intresset har varit stort, men inför nästa säsong vill Svenska Orienteringsförbundet även undersöka hur många som kan tänka sig att betala för att se sändningar från våra värdetävlingar.

- Efter säsongen kommer vi att sätta oss ner och göra en noggrann utvärdering inför framtiden. Vi vet att sändningarna skapar ett stort värde för många, men vi behöver samtidigt hitta en bra lösning för hur vi finansierar tv-produktionerna, säger förbundschef Susanne Söderholm.

- Mer reklam skulle kunna vara en lösning, men det är sällan jättepopulärt. Pay-per-view kan vara en del av svaret. Samtidigt är vi intresserade av att titta på större samarbeten med externa parter.

Svenska Orienteringsförbundet har nu i snart två säsonger direktsänt merparten av SM- och Swedish League-tävlingarna och syftet är dubbelt. Dels kan sändningarna skapa ett mervärde för alla orienterare som är intresserade av att följa tävlingarna; den återkoppling som hittills har kommit efter årets sändningar har varit väldigt positiv. Dels skulle sändningarna på sikt kunna bidra till att fler upptäcker vår idrott. För att nå utanför orienteringsrörelsen krävs dock en vidareutveckling av produkten och ett samarbete med en extern plattform.

- Visst är det en häftig tanke för framtiden, att gemene man från soffan kan följa SM och Swedish League via en större kanal. Det känns som en kul vision, inte minst efter den succé vi hade med VM-sändningarna i SVT, säger Susanne Söderholm.

Härnäst väntar alltså SM i långdistans i Segersta, Hälsingland. Tävlingarna startar med kval på lördag, och tv-sändningen från finalerna startar 11.15 på söndagen.

I kommentatorshytten kommer det att vara gott om kunskap och rutin då den befolkas av två världsmästare; Anna Bogren och Jonas Leandersson.

Regerande svenska mästare i långdistans är Tove Alexandersson och Gustav Bergman. Båda kommer till start i den spännande hälsingeterrängen, och startfältet i övrigt är fyllt av starka utmanare.

HÄR hittar du våra sändningar.

HÄR har du startlistorna inför lördagens kval

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter