Svensk Orientering logotyp
15.08.2014

Silva League blir Swedish League och arrangörer sökes för 2016

Orientering
Efter tre år som huvudsponsor till Silva League kliver Silva av och ligan byter namn till Swedish League. Från och med 2015 kommer ligan att ha det nya namnet och för 2016 söker nu förbundet arrangörer.

Med bland annat VM i Sverige 2016 blir det ett extra intressant år.

- Vi vill fortsätta erbjuda våra juniorer och seniorer variationsrika och högkvalitativa tävlingar inför vad som komma skall och då med huvudinriktning mot VM på hemmaplan. Tanken är att vi fortsätter med sju deltävlingar, där den avslutande tävlingen genomförs som jaktstart baserad på tidigare resultat i ligan, berättar Tommy Eriksson, som arbetar med värdetävlingar på Svenska Orienteringsförbundet.

Swedish League kommer liksom Silva League att ha fortsatt fokus på deltagarna. Det ska vara roliga, variationsrika och utmanande banor som inte bara lockar Sveriges yppersta elit. Även om de flesta blickarna kommer att riktas mot VM i Bohuslän 2016 så ska även ett EM och ett JVM gå av stapeln samma år.

- Dessa mästerskap är förlagda till Tjeckien respektive Schweiz så vi ser gärna att vi även hittar relevant terräng för Swedish League som påminner om EM och JVM, även om vi förstår att det kan vara svårt att hitta i Sverige, säger Tommy Eriksson.

Swedish League är i de flesta fall också World Ranking Event (endast seniorklasser) som också kan komma att bli testtävlingar inför de internationella mästerskapen.

Att söka Swedish League 2016

Under rubriken Arrangera/Att söka tävling under grenen Orientering finns mer information om hur ni som klubb eller distrikt söker en eller flera Swedish League-tävlingar.

Länk: www.orientering.se/Grenar/Orientering/Arrangera/Attsokatavling/

På den sidan finns mer information om vad ansökan ska innehålla och vilka kriterier som ligger till grund vid bedömningen.

I tillägg till ovanstående har vi följande önskemål att beakta:

  • Helgen den 23-24 april är det redan bestämt att vi tilldelar Bohuslän-Dals OF och VM-arrangören två deltävlingar i Dalsland i relevant VM-terräng.
  • Den 5-8 maj planeras tre deltävlingar, bl a med syfte som testtävlingar inför EM i Tjeckien.
  • Deltävlingarna i Swedish League genomförs fortsatt som World Ranking Event i den mån det är möjligt.
  • Tävlingspaket med publiktävlingar genomförs fortsatt som samarrangemang med Swedish League.

Webb- och arenaproduktion från och med 2015

Under 2015 och 2016 kommer ännu mer resurser att läggas på att nå ut med Swedish League till media och publik. Niklas Wrane jobbar med tekniska arrangemangsfrågor på Svenska Orienteringsförbundet.

- Vår ambition är att från och med 2015 års liga erbjuda en bildproduktion för både publik och media på plats och hemma, avslöjar Niklas Wrane.

- Det finns förstås en poäng att skapa större intresse för orientering inför hemma-VM 2016, men det är också viktigt att vi utvecklar hur orientering ska produceras inför våra tv-sändningar. Orientering har en enorm potential att utvecklas som publiksport och vi har bara sett början, menar Wrane.

Men för att en bildproduktion ska bli bra är en fungerande teknik en förutsättning.

- För er som söker Swedish League är det viktigt att fundera igenom förutsättningarna för arena och tävlingsområde. Liveuppföljning via GPS ska fungera, vilket betyder att mobiltäckning är ett krav i hela tävlingsområdet. Det ska också finnas en kraftig internetlina från arenan så att bild och ljud från sändningen kan skickas vidare på internet i realtid, förklarar Niklas Wrane.   

Samtidigt betonar han att dessa förutsättningar inte är helt nödvändiga från början. Täckning kan förstärkas och linor kan byggas ut.

För att säkerställa att det tekniska fungerar, samtidigt som det är viktigt att avlasta arrangören, kommer Svenska Orienteringsförbundet att behöva avsätta resurser.

- Vi kommer stödja arrangörerna både från centralt håll och med professionell extern kunskap.

Ta hjälp av basprogrammet

Som hjälp på traven i planerandet av er ansökan rekommenderas att ni utgår från basprogrammet för 2016 som finns här på hemsidan.

Länk: http://www.orientering.se/Grenar/Orientering/Arrangera/Basprogramochstoratavlingar/

I basprogrammet finns information om hur tävlingsprogrammet ser ut både nationellt och internationellt. Basprogrammet uppdateras så snart det finns kompletteringar att göra.

Mer information och sista ansökningsdag

Här på hemsidan finns förutsättningarna för Swedish League-arrangörer beskrivna.

Länk: http://www.orientering.se/Grenar/Orientering/Arrangera/SwedishLeaguesomarrangor/

Sista ansökningsdag för 2016 är den 30 september 2014.

För frågor om Swedish League, hör av er till Tommy Eriksson, tommy.eriksson@orientering.se eller 070-5760267. Vid mer tekniska eller regelspecifika frågor, kontakta Niklas Wrane, niklas.wrane@orientering.se eller 070-6708105.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter