Svensk Orientering logotyp
08.12.2020

Smittsäker träning tillåts för alla - uppdaterad 14/12

Orientering
Under tisdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december. Träning under smittsäkra former och om möjligt utomhus tillåts nu även för de som är 16 år och äldre.

Här hittar du SOFT:s information om coronaviruset och dess påverkan på svensk orientering - uppdaterad 14/12 2020.

 

Med anledning av coronasmittan råder i nuläget lokala allmänna råd i hela Sverige. I dessa uppmanas medborgarna att avstå från att delta i exempelvis idrottsträningar. Undantagna är barn och unga födda 2005 eller senare samt personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Den 14 december införs nya nationella allmänna råd och då kommer idrottsträningar återigen att bli tillåtna för hela befolkningen. Följande står att läsa i de nya föreskrifterna:

 

Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:

1. hålla avstånd till varandra,
2. inte dela utrustning med varandra,
3. när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
4. undvika gemensamma omklädningsrum,
5. resa till och från aktiviteten individuellt, och
6. utföra aktiviteteni mindre grupper

Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2005 och senare.

 

- Det är en glädjande förändring av råden som betyder mycket för alla som nu inte haft möjlighet att träna med sina kompisar och få den draghjälp till gemensamma aktiviteter som så ofta behövs för att hålla kvar intresset och inte fastna i stillasittande hemma. Riksidrottsförbundet har fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och framfört dessa förslag. Vi ges nu alla ett ansvar att genomföra träningarna strikt utifrån råd så vi kan fortsätta hålla igång, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet på rf.se och fortsätter:

- Men idrottsrörelsen behöver också beslut för att de som tränar självständigt med olika motionslopp och tävlingar som mål under 2021 ska kunna hålla uppe sin motivation. Här behövs beslut om undantag för att genomföra loppen framåt våren och sommaren 2021 – coronaanpassat och utan trängsel. Med besked nu kan loppen behålla sina organisationer och arbeta med tydligt mål att loppen ska genomföras och samtidigt ge hopp, inspiration och mål för miljoner motionärer.

I början av december uppdaterade Svenska Orienteringsförbundet sina riktlinjer gällande träning. Den 14 december gjorde SOFT ytterligare en uppdatering så att riktlinjerna harmonierar med de nationella allmänna råden - klicka HÄR.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter