Spridningstillstånd ej längre krav för orienteringskartor
11.05.2016

Spridningstillstånd ej längre krav för orienteringskartor

Orientering
Den 1 maj 2016 trädde en ny lag och förordning i kraft när det gäller skydd för geografisk information. Den innebär att det inte längre krävs spridningstillstånd för orienteringskartor.

Den nya regleringen innebär bland annat att kravet på spridningstillstånd för landgeografisk information begränsas så att det enbart gäller information som inhämtats från luftfartyg genom fotografering eller liknande registreringar.

Det betyder att det inte längre krävs spridningstillstånd för orienteringskartor, förutsatt att man inte använder information som insamlats från luften via exempelvis en drönare och som inte är spridningsgodkänt tidigare.

Följande lagparagrafer gäller:

Lag (2016:319) och förordning (2016:320) om skydd för geografisk information kommer att träda i kraft den 1 maj 2016 och ersätter lag (1993:1743) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation.

Avbildningsförbud

Även om kravet på spridningstillstånd är borta så är det fortfarande förbjudet att avbilda objekt eller anläggningar som är skyltade med avbildningsförbud, se bild.

stopp_skyddsobjekt 

Det viktiga är att hålla utkik efter den överkryssade kameran inom röd ring som betyder att det är förbjudet att fotografera, avbilda, beskriva eller mäta skyddsobjektet utan tillstånd.

Var observanta på detta när kartan ritas eftersom det kan bli straffpåföljder om skyltade objekt eller anläggningar tas med på kartan.

Kontakta Lantmäteriet vid osäkerhet

Om osäkerhet finns om vad som är otillåtet på kartan, kontakta Lantmäteriet.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter