Svensk Orientering logotyp
11.01.2019

"Tove helt unik i svensk idrott" – en vecka kvar att rösta!

Orientering
Nästa fredag stänger den andra omgången av Jerringomröstningen. Det sista repet före Idrottsgalan i Globen. Om du vill rösta på Tove Alexandersson är det hög tid!

Om en vecka ska åtta Jerringkandidater skalas ner till fem, och därför vill vi härmed påminna om att världens bästa orienterare, skidorienterare och skyrunner fortfarande är kvar i kampen.

För två år sedan blev hon femma i omröstningen om "folkets pris". Ifjol slutade hon trea.

I år ...?

Skogssports chefredaktör Mårten Lång konstaterar i en rykande färsk krönika, om Jerringpriset och om Tove, att det är väldigt svårt att sia om utgången. Samtidigt slår han fast hur viktigt det är att vår största stjärna och orienteringssporten syns i de här sammanhangen:

Att Tove Alexandersson år efter år nämns i de här sammanhangen är oerhört värdefullt för orienteringssporten, oavsett om det är varianten med eller utan skidor under fötterna.

26-åringen från Borlänge är, hur det än går i Jerringprisomröstningen, helt unik i svensk idrott. Och jag tror att den där unik-stämpeln kan användas även sett i ett internationellt perspektiv.

För redan det faktum att hon för ett år sedan var regerande världsmästare två idrotter (orientering och skidorientering) är oerhört ovanligt. Nu har denna duo utökats till en trio i och med Alexanderssons VM-guld i skyrunning från Skottland i september.

Jag minns att Expressenkrönikören Mats Olsson efter Sveriges VM-brons i fotboll 1994 skrev: ”Sverige är trea; i hela jävla världen”. När 2018 ringde ut och blev 2019 var Tove Alexandersson bäst ”i hela jävla världen” i tre olika sporter.

Det är jag mycket tveksam till om det hänt tidigare.

HÄR kan ni läsa krönikan i sin helhet.

Hur röstar man då, om man tycker att Alexandersson står i en klass för sig?

Det finns tre sätt att rösta:

1. En gång varje dag kan du ringa 099-209 03. Samtalet kostar 3,60 så det blir inga stora summor även om du ringer flera dagar i rad.

2. Du kan även avlägga en röst via Radiosportens webb – klicka HÄR.

3. Slutligen kan du även rösta en gång i SVT:s Duo-app, som du laddar ner gratis till din telefon.

Ju fler gånger du röstar – desto större chans att Alexandersson tar sig hela vägen.

Det har nu gått 37 år sedan Annichen Kringstad vann orienteringens hittills enda Jerringpris. Om det snart är dags igen? Det avgör de som röstar!

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter