Svensk Orientering logotyp
15.08.2014

Vi söker arrangörer till SM i traditionell orientering 2018

Orientering
Nu är det hög tid att söka SM-arrangemang 2018! Här har vi samlat information om vad intresserade klubbar/distrikt bör beakta.

I år arrangeras samtliga SM-tävlingar i Uppland. Från och med 2015 har en del förändringar skett då Stockholm arrangerar natt, lång, medel och stafett. Den ultralånga distansen arrangeras i Skåne och SM Sprint genomförs i samband med RF:s och SVT:s SM-vecka i Sundsvall i månadskiftet juni/juli.

Men först SM 2016 …

Blekinge står som arrangörer 2016, då med samma distanser som Stockholm nästa år. Den ultralånga distansen är ännu inte klar.

- Diskussionen om den ultralånga distansens särart är alltid aktuell och vi ser gärna att denna distans utvecklas mer mot ett ultralångt äventyr i lite annorlunda terräng. Vi är till exempel inte främmande för en tävling i läcker fjällmiljö. I juli 2016 avgörs O-Ringen i Sälen och ett alternativ med tävling i fjällen i början av veckan före O-Ringen vore spännande, säger Tommy Eriksson, som tillsammans med Niklas Wrane arbetar med arrangemangsfrågor på Svenska Orienteringsförbundet.

För sprintdisciplinerna saknas i dagsläget arrangörer. Här styr helt och hållet RF:s SM-vecka.

- Här har vi precis fått besked om att SM-veckan genomförs i Norrköping 2016. Det innebär att vi kommer att ta kontakt med Norrköpingsklubbarna för att se över vilka möjligheter vi har att genomföra en individuell tävling och en sprintstafett.

… och 2017

Under 2017 har Örebroklubbarna Hagaby GoIF, KFUM Örebro OK och OK Tisaren ansvar för samtliga SM-tävlingar, förutom sprintdistanserna som ännu inte spikats. Besked från RF och SVT om SM-veckan 2017 kommer troligen även vid den här tidpunkten nästa år.

Att söka SM 2018

Under rubriken Arrangera/Att söka tävling under grenen Orientering finns mer information om hur ni som klubb eller distrikt söker en eller flera SM-tävlingar.

Länk: www.orientering.se/Grenar/Orientering/Arrangera/Attsokatavling/

På den sidan finns mer information om vad ansökan ska innehålla och vilka kriterier som ligger till grund vid bedömningen.

- Det går utmärkt att söka både en enskild SM-tävling eller flera. Det går också att söka som enskild klubb, flera klubbar i samarbete eller som ett helt distrikt. Om ni söker som en eller flera klubbar, tänk på att ansökan alltid ska passera distriktet, uppmanar Tommy Eriksson.

Vissa restriktioner gäller för långdistansen, medeldistansen och stafetten.

- Dessa vill vi även fortsättningsvis gärna hålla ihop både tids- och disciplinmässigt och förlägga till mitten eller slutet av september.

Övriga discipliner som natt och ultralång distans kan arrangeras på annan plats, eller i ett annat distrikt. Men Svenska Orienteringsförbundet ser gärna att vissa delar beaktas vid separata ansökningar.

- Vi ser en klar fördel i att natten arrangeras på våren innan Tiomila och att vi kan erbjuda möjlighet att samma helg arrangera en World Ranking Event, antingen som enskild klubb eller tillsammans med annan klubb. För den ultralånga distansen ser vi alltså gärna att denna utvecklas mot att arrangeras i annorlunda terräng, kanske ute på öppet hedlandskap eller i fjällterräng, alternativt lågfjällsterräng, under sommaren, förklarar Tommy Eriksson.

Eriksson vill också betona möjligheten att gå ihop med klubbar utanför distriktsgränserna. Samtidigt är det, som tidigare nämnts, viktigt att intresseanmälan alltid går via distriktet.

Mer information och sista ansökningsdag

Här på hemsidan finns förutsättningarna för SM-arrangörer beskrivna.

Länk: http://www.orientering.se/Grenar/Orientering/Arrangera/SMsomarrangor/

Sista ansökningsdag för 2018 är den 30 september 2014.

För frågor om SM, hör av er till Tommy Eriksson, tommy.eriksson@orientering.se eller 070-5760267. Vid mer regelspecifika frågor, kontakta Niklas Wrane, niklas.wrane@orientering.se eller 070-6708105.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter