World Orienteering Day 15-21 maj 2019
29.04.2019

World Orienteering Day 15-21 maj 2019

Orientering
Snart firar vi återigen World Orienteering Day tillsammans med hela världen! Med gemensamma krafter är ambitionen att sprida vår sport till fler individer och nationer genom ökad synlighet i närmiljön.

World Orienteering Day är ett initiativ från Internationella Orienteringsförbundet vilket funnits sedan 2016 och har genom åren noterat 889 986 deltagare. 2018 engagerade vi svenska föreningar tillsammans 26 778 personer runtom i landet. Ett strålande resultat som vi med gemensamma krafter ska försöka överträffa på årets WOD.

Din förening kan registrera ett eller flera engagemang, små eller stora. Det kan vara en ordinarie klubbträning där ni särskilt uppmärksammar WOD. För att engagera fler barn och ungdomar kan ni arrangera ett event tillsammans med er lokala skola. Kontakta gärna närmsta idrottslärare och planera en orienteringsaktivitet ihop för att gemensamt fira dagen med eleverna. Genom samarbetet får ni en relation till skolan och lärarna och ni bidrar även med ert stöd och er kunskap till deras egna framtida orienteringsaktiviteter. På så vis kan vi tillsammans sprida sporten och bidra till ett större engagemang.

Här följer två konkreta exempel på hur engagerade orienterare skapar glädje och orientering under WOD.

Johnny Andersson är aktiv inom OK Fryksdalen i Torsby och jobbar även som idrottslärare på en av ortens högstadieskolor med cirka 350 elever i årskurserna 6-9. De har engagerat sig sedan WOD grundades, förra året inföll WOD på samma dag som skolans friluftsdag. Då arrangerades en brännbollsturnering och i pauserna genomförde eleverna en traditionell orienteringsbana i området runt idrottsplatsen. Johnny Andersson menar att WOD bidrar till en gemensam aktivitet som engagerar många och säger vidare:

”Jag gillar initiativet och det vill vi såklart vara en del av. WOD är ett enkelt sätt att engagera många genom en gemensam aktivitet. Många saker i skolan är idag individuella men det här blir verkligen en gemensam grej. Eleverna har ju många kompisar på andra ställen i Sverige och kanske till och med i andra delar av världen, det vore ju roligt om de efteråt pratar med varandra om sina upplevelser från orienteringsdagen.”

Johnny berättar att de såklart hoppas att WOD ska generera några nya medlemmar till föreningen men huvudsyftet är att det ska vara en dag för eleverna fylld med glädje och gemenskap. OK Fryksdalen ligger i startgroparna inför planeringen av årets WOD och Johnny säger:

”Jag funderar fortfarande på upplägget inför årets WOD. Skolan har köpt in ett gäng SI-pinnar så det vore roligt att använda sig av dom. Tidigare har vi inte kört med tidtagning men jag ska klura lite på hur jag lägger upp det. Vi har även rörelse- och funktionsnedsatta elever på skolan. Vid ett tidigare orienteringstillfälle har jag gjort en bana på google maps till en av våra rullstolsburna killar, det var verkligen uppskattat och han tycker orientering är jätteroligt.”

Johnny säger även att banläggningsprogrammet Purple Pen är ett mycket enkelt och smidigt verktyg att använda sig av vilket han varmt rekommenderar andra idrottslärare och arrangörer inför WOD.

Ingegerd Lusensky är aktiv inom Strängnäs Malmby OL och även ansvarig för föreningens skolorientering där de varit engagerade på WOD sedan starten. 2016 gjorde de en storsatsning och ritade skolkartor till alla skolor i kommunen. De daglediga medlemmarna hjälpte även till att arrangera en stjärn-OL på alla skolgårdar och närområden under WOD-dagen.

De två senaste åren koncentrerade de sig på ett par skolor och så kommer det även bli 2019. Deras vinnande koncept är enkla banor med SI-pinnar och labyrint-OL för de yngre, säger Ingegerd och fortsätter:

”Jag blir glad när jag ser att skoleleverna upptäcker tjusningen med orientering. De springer med iver och stämplar och stämplar, de har roligt”

Tillsammans för fler framtida orienteringsvänner!

Stort lycka till!

Moa Olsson

Barn- och Ungdomsutvecklare

Inspiration, tips och tricks hittar du i guidelinen.

Ytterligare information finns på WOD:s hemsida.

Här registrerar du ditt event.

 

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter