Svensk Orientering logotyp
05.12.2017

Eventor drabbat av krypteringsattack

Orientering
I söndags kväll hände det som inte fick hända. Eventor drabbades av en så kallad krypteringsattack och all information i databasen försvann. Nu är i princip all information tillbaka.

Efter en enkel ändring av ett antal inställningar i Eventors databas, samt en omstart, raderades hela databasen vid 19.30-tiden på söndagskvällen den 3 december. Det visade sig bero på en krypteringsattack som troligen ägt rum för flera månader sedan, men där det virus som planterades då aktiverades nu vid omstarten. Det här har alltså inte någon direkt koppling till den stora uppdatering av Eventor som gjordes förra onsdagen.

- Det här är samma typ av attack som många andra företag, organisationer och privatpersoner drabbats av under hösten och som omnämnts i media. För att få tillbaka innehållet i databasen krävde även det här virusets skapare en stor summa pengar, säger Jonas Ekvall, ansvarig för IT-förvaltningen på Svenska Orienteringsförbundet.

Fungerar som vanligt igen

Men några pengar har de inte fått – och det kommer de heller inte att få. Istället har en ny virtuell server installerats och till den en backup från natten till söndag lästs in. Det betyder att i princip all information gick att läsa tillbaka från backupen och att Eventor sedan midnatt, natten till måndag, fungerar som vanligt igen, även om inte all information gick att rädda.

- Inga anmälda ska ha blivit drabbade. De runt 150 anmälningar som gjordes under söndagen är tillbakalästa, efter att dessa fanns sparade i loggfiler. Ett antal start- och resultatlistor är också tillbakalästa. Borta är däremot de ändringar som utförts i övrigt under söndagen, exempelvis uppdateringar för kommande arrangemang. Om du ändrat något för ditt kommande arrangemang under söndagen är det därför viktigt att gå in och se vad som eventuellt behöver uppdateras igen, säger Jonas Ekvall.

Hur kunde det här hända? 

- Vi har idag ett bra skalskydd installerat på vår Eventor-miljö. Det stoppar de attacker vi utsätts för, även om vi självklart inte kan vara 100 % säkra. Det virus som aktiverades i samband med söndagens omstart av databasservern planterades troligen för över ett halvår sedan, då vårt skydd inte var lika kraftfullt som det är idag.

Kontakta supporten vid fel

Har du frågor eller upptäcker något som är fel, kontakta Eventor-supporten på eventorsupport@orientering.se

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter