Svensk Orientering logotyp
08.04.2022

Flera förbättringar i ny OLA-version

Orientering
En ny version av OLA finns för nedladdning. Som vanligt innehåller den nya versionen flera nya funktioner och förbättringar som gör er tävling enklare att arrangera.

Nytt i nya versionen

Generella förbättringar i användargränssnittet, förbättrad utskrift av sträcktidslappen, förbättrad resultatlista för stafetter och förenklad hantering av mellantidskontroller - det är några av de förbättringar som gjorts i nya OLA-versionen som nu finns för nedladdning.

Här följer de största nyheterna.

 • Generella gränssnittsförbättringar
  • Använder numera standardtypsnitt i operativsystemet så att rubriker och text blir enklare att läsa, särskilt på skärmar med hög upplösning.
  • Erbjuder också användaren att ändra typsnitt.
  • Med särskild hänsyn tagen till användare med mindre skärmar har avståndet minskats mellan grupper av ikoner i dialoger. 
 • Förbättrad utskrift av sträcktidslapp
  • Det är numera möjligt att lägga till logotyper på sträcktidsutskriften.
 • Förbättrad resultatlista för stafetter
  • Vid export av stafettresultat till Eventor följer numera information med så att resultatlistan i Eventor även visar innehåll i de två sista kolumnerna:
   • Dels en kolumn med tid+ för laget, dvs hur mycket ditt lag ligger efter bästa lag efter en viss sträcka.
   • Dels en kolumn för hur mycket du som löpare har plockat eller tappat i tid mot täten på din sträcka.
 • Förenklad hantering av mellantidskontroller
  • Numera behöver endast kontrollen markeras som mellantidskontroll i dialogen för att registrera kontroller. Dessa blir då automatiskt mellantidskontroller för de klasser som använder en bana som innehåller denna kontroll. Inga fler inställningar för mellantidskontroller behöver längre göras i dialogen för speaker.
    

En rad andra förbättringar är gjorda. För en komplett lista, se leveransbeskrivningen som finns i anknytning till nedladdningsfilen.


Ladda hem OLA kostnadsfritt i Eventor

Nya versionen laddas som vanligt ner från Eventor. OLA är kostnadsfritt för svenska arrangörer. För att ladda ner behöver du ha rollen arrangemangsansvarig eller administratör i Eventor.

Programmet hittas under Administration >> Arrangemang >> Hämta OLA.

I anknytning till nedladdningsfilen finns en leveransbeskrivning som listar alla nya funktioner och förbättringar.


Viktigt med förberedelser och testning

Vi rekommenderar alltid att använda senaste versionen av OLA. Varje ny version har testats noga och innehåller flera nya funktioner och förbättringar som gör er tävling enklare att arrangera.

Ingen leverantör av programvara kan garantera att programvaran är helt fri från fel. Därför är det viktigt att ni som arrangör noga och i god tid före er tävling förbereder er och gör tester. Särskilt viktigt är det att arbeta igenom de dialoger som innehåller nya funktioner så att ni känner er bekväma med hur de fungerar.


Support

Support ges som vanligt via olasupport@orientering.se, dit också felrapporter skickas. Normal handläggningstid under vardagar är 24 timmar, men kan vara längre nu över jul och nyår.

Behöver du få hjälp via telefon, skicka ett SMS till 0732-55 84 80 och beskriv kort ditt ärende så ringer supporten eller annan OLA-kunnig person upp i mån av tid. Ett alternativ är att förklara ärendet på mejl och be supporten ringa upp. Då kan supporten förbereda sitt svar och hjälpa till på ett mer effektivt sätt.

Missa inte OLA-webbinariet den 11 april!

Nu på måndag, dvs den 11 april, bjuder SOFT in till ett webbinarium där vi går igenom förbättringarna i nya OLA-versionen.

Läs mer om det och hur du anmäler dig här.

Anslutningslänk till webbinariet finns här (men glöm inte att också anmäla dig, tack!).

Vanliga OLA-frågor och svar i Eventor

Det finns sedan tidigare en guide som samlar de vanligaste OLA-frågorna med tillhörande svar. Den hittas på OLA-sidan på SOFT:s hemsida. Samma frågor finns också att tillgå via Frågor- och svar-funktionen i Eventor.

Notera att guiden och FAQ-frågorna inte är anpassade till nya OLA ännu.

___________________

Vad är OLA?

För de funktioner som ska hanteras under själva tävlingen, som direktanmälan, tidtagning, resultat, speaker osv, finns det olika program att välja mellan. Dessa program har vi valt benämna tidtagningsprogram, men kan också heta tävlingsadministrativa program (Sportident och Emit har vi valt att kalla stämplings- och tidtagningssystem).

SOFT:s eget tidtagningsprogram heter OLA och kan hämtas kostnadsfritt för klubbanslutna via Eventor. Exempel på andra tidtagningsprogram är MeOS och SportSoftware OE/OS 2010.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter