05.06.2023

Gustav Bergman och Martin Regborn nya medaljörer på sprint-SM efter regelärende

Orientering
Gustav Bergman och Martin Regborn är nya medaljörer på sprint-SM då det i efterhand upptäckts att den tidigare tvåan Tim Robertson inte uppfyller villkoren för att få tävla om SM.
Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK, slutade tvåa i H21-klassen vid den individuella sprintdistansen vid SM i Lund den 27 maj. Tävlingen utgjorde också en deltävling i Swedish League. Då det har upptäckts i efterhand att Tim inte uppfyller villkoren för att få tävla om svenska mästerskapet fråntas han SM-medaljen men kommer att få behålla resultatet i Swedish League.

Det här betyder att Gustav Bergman, OK Ravinen, blir ny SM-tvåa, Martin Regborn, Hagaby GoIF, ny SM-trea och övriga som tävlade om SM flyttas upp en placering i SM-resultatlistan.
Vad säger reglerna?Rätt att tävla om svenskt mästerskap (SM) har den som:

  • representerar en SOFT-förening (primärt krav) och
  • är svensk medborgare eller är utländsk medborgare folkbokförd i Sverige och stadigvarande boende på folkbokföringsadressen.
Tim uppfyller villkoret om utländsk medborgare folkbokförd i Sverige och stadigvarande boende på folkbokföringsadressen.

Det som ställde till det i det här fallet är en annan regel om att den tävlande i åldersklass, vid tävling i Sverige som ej är närtävling, endast får representera en till SOFT eller annat förbund inom IOF ansluten förening per säsong och gren.

Tim representerande en annan förening än Bromma-Vällingby SOK vid Tiomila veckan före SM. 

Ett undantag finns för svenska medborgare som representerar utländska föreningar. De får samma säsong representera även en svensk förening vid svenskt mästerskap. Det undantaget gäller dock inte utländska medborgare.
Komplicerat regelverkSOFT menar att regelverket inte är helt enkelt att förstå och kommer med hänsyn tagen till den här händelsen att se över regelverket i syfte att tydliggöra för utländska medborgare vilka regler som gäller vid SM.

Tim har uppenbarligen haft tron om att han uppfyller villkoren för att tävla om SM som folkbokförd i Sverige och stadigvarande på folkbokföringsadressen och valde därför att tävla för Bromma-Vällingby SOK då det alltså är ett krav att representera en svensk förening vid SM för att få tävla om mästerskapet.

Då Tim inte bedöms ha något uppsåt med att representera Bromma-Vällingby SOK i stället för den förening han representerade vid Tiomila, samt att representationen i första hand är av administrativ betydelse, kommer han att få behålla sin placering i Swedish League men fråntas SM-medaljen då han inte uppfyller SM-villkoren.
Rapport som beskriver falletI en rapport, skriven av SOFT, går det att läsa mer om bakgrunden till varför Tim fråntas medaljen men får behålla resultatet i Swedish League.

Rapporten hittas på den för i år nya sidan Särskilda regelbeslut & tävlingshändelser. På sidan presenteras regelbeslut från tävlingar inom nivå 1 som inte nått upp till SOFT:s förbundsstyrelse. Syftet är att delge information om vilka beslut som fattats samt på vilka grunder. På sidan samlas också rapporter från andra händelser på tävlingar inom nivå 1. 

- Särskilda regelbeslut & tävlingshändelser

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter