Svensk Orientering logotyp
04.07.2018

Preliminärt program för kurshelgen med kartritning och kontroll i Katrineholm 29-30 september

Orientering
Den 29-30 september blir det stor utbildningshelg med kartritning och kartkontroll i Katrineholm. Ett preliminärt program finns framtaget.

Den 29-30 september är det planerat en stor utbildningshelg för nya potentiella kartritare, både nya och befintliga kartkontrollanter, samt kartansvariga i distrikten.

Kursen hålls i Katrineholm i Södermanland.

För alla som vill lära sig rita karta blir det en favorit i repris av den populära introduktions- och inspirationskursen i kartritning som hölls i Forsa hösten 2017. För övriga som redan provat på att rita, eller som är etablerade kartritare, blir det utbildning i nya kartnormen och hur den är tänkt att användas. Det sker både på plats ute i skogen (terrängfokus) och inomhus (tekniskt fokus).

För kontrollanter och kartansvariga blir det också en genomgång av nya processen för kartkontroll.

Inbjudan med prissättning kommer senare, ihop med en länk till anmälan. Så länge finns ett preliminärt program framtaget. Det tror vi det ska vara tillräckligt för att redan nu kunna fatta ett beslut om att delta under helgen och att planera in det i kalendern.

Program för dig som ny kartritare

Kursen vänder sig till dig som antingen vill prova på kartritning eller har provat på kartritning tidigare och vill utvecklas med nya erfarenheter. Den vänder sig också till dig som har hjälpt till att revidera kartor i klubben och vill ta nästa steg.

Kursen lär ut grunderna i kartritning och vad som är bra att tänka på när du ritar dina första kartor. Fokus för kartritningen blir på generalisering för kartor med hög läsbarhet, samt på kurvbildsritning för en hög terrängförståelse hos orienteraren. Du kommer också lära dig att skapa ett bra grundmaterial.

En stor del av kursen bedrivs ute i fält, där teori blandas med praktik och exempel. Gott om tid ges för diskussioner, både i kurslokalen och ute i skogen.

Lördagen: Kursen inleds på förmiddagen inomhus med att skapa eget grundmaterial med hjälp av laserdata. Eftermiddagen ägnas åt ritning ute i fält.

Söndagen: Förmiddagen ägnas åt att fortsätta rita i skogen. Eftermiddagen avslutas inomhus med teori där kartklippen från deltagarna gås igenom och diskuteras. 

Program för kartkontrollanter och kartansvariga

Lördagen: Introduktion i kartritning, samt genomgång av nya kartnormen utifrån en kartkontrollants och en kartansvarigs perspektiv. Detta block är för dig som inte själv ritat kartor eller inte varit nära ett kartprojekt tidigare. Det är också för dig som vill eller behöver lära dig mer om kartritning eller nya kartnormen för att utvecklas i din roll som kartkontrollant eller kartansvarig.

Du som känner dig trygg i kartritning och nya kartnormen behöver inte delta på lördagen utan kan komma till söndag morgon. Vi tror dock att, oavsett tidigare erfarenhet och kompetens, du kommer att lära dig något nytt denna dag.

Söndagen: Kartkontroll, både i terräng och framför datorskärmen. Här följs den nya processen för kartkontroll. Förmiddagen ägnas åt kartkontroll i fält. Eftermiddagen ägnas åt teknisk kontroll inomhus. Här kommer alla utmaningar med nya kartnormen att gås igenom. Det blir också genomgång av dokumentet Standardavtal för kartritning, inkl. upphovsrätt som ligger ute under Stöddokument och filer för kartritning på SOFT:s hemsida.

Vi kommer också att gå igenom ett förslag på avtal mellan SOFT och kartkontrollant som är tänkt att råda för kartor att användas vid tävling inom nivå 1, men som kommer att kunna användas till alla kartprojekt.

Frågor

Frågor tas emot av Niklas Wrane på niklas.wrane@orientering.se.

Varmt välkomna i september!

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter