Här är lagen som får springa Elitstafetten – anmälan öppnar
09.04.2021

Här är lagen som får springa Elitstafetten – anmälan öppnar

Orientering
Det var över ett år sedan det genomfördes en skogsstafett i Sverige. Helgen 1-2 maj är det återigen dags. Nu är urvalsprinciperna klara för tävlingen i Ärla och anmälan öppnas.

I förra veckan tog regeringen beslut om att förlänga gällande coronarestriktioner till den 3 maj. Det innebär att Elitstafetten i Södermanland den 1-2 maj måste genomföras som en renodlad elittävling, där endast elitklubbar med elitaktiva löpare kan anmäla sig.

Nu har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) landat i vilka urvalsprinciper som gäller och utifrån dessa definierat vilka klubbar som får vara med samt hur många lag respektive klubb får ställa på start.

Det har av många anledningar varit komplext att få till urvalet. I den här nyheten redovisar vi inte bara vilka klubbar och lag som får vara med, utan även vilka utgångspunkter och urvalsprinciper som vi har använt oss av. Det känns viktigt för oss att vara transparenta gällande processen så att klubbar och löpare förstår hur vi landat i den lista som gäller, säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström, som tillägger:

- Det kan finnas klubbar som inte får ihop ett helt lag och dessa uppmanas att ta kontakt med oss på SOFT så snart som möjligt. Tillsammans hittar vi bästa lösning framåt givet förutsättningarna.

Arrangörerna i Ärla IF och OK Tjärnen har sedan tidigare lagt ut en inbjudan och senast nu på lördag kommer anmälan att öppnas.

HÄR hittas en pdf med urvalsprinciperna och listan över uttagna lag.

Utgångspunkter

  • Vi ska ha rättvisa och logiska urvalsprinciper som är relativt enkla att förstå och att jobba utifrån.
  • Primärt fokus är att få med elitklubbarna, sekundärt fokus att få med så många topp-100-löpare som möjligt.
  • Löparna i de lag som ställer sig på start ska klassas som elitaktiva.
  • Vi ska följa gällande riktlinjer och restriktioner.

Det finns ett antal försvårande faktorer som vi har beaktat så långt det går i nedan principer. Att det varken har varit en fullvärdig tävlingssäsong eller några stafetter sedan 2019 innebär att det kan skilja i nivå nu jämfört med 2019. Vidare är det oklart i vilken utsträckning som elitklubbarna har tillgång till sina utländska löpare. Sist men inte minst har vi regeringens och Folkhälsomyndighetens regler och riktlinjer att förhålla oss till.

Urvalsprinciper

  1. Kategori 1 (gröna i listan): Elitklubbar med historiska toppresultat => de 15 bästa svenska klubbarna på Tiomila 2019 och stafett-SM 2019.
  2. Kategori 2 (gula i listan): Elitklubbar med många rankade löpare 2021 (rankinglista från 5 april 2021) => de 10 klubbar som har flest rankade löpare 2021, utöver de 15 klubbar som identifierats i kategori 1.
  3. Kategori 3 (blå i listan): Elitklubbar med flest topp-100-löpare => de fem klubbar med flest löpare topp-100 på rankinglistan, utöver de klubbar som identifierats i kategori 1 och 2. (För att komma med i kategori 3 behövs minst 2 löpare topp-100.)
  4. Antal lag per klubb har tagits fram genom en sammanvägning av a) vilken kategori klubben tillhör, b) antalet löpare på rankinglistan och c) vilken nivå löparna håller. Kategori 1 viktas något högre än kategori 2 och 3.
  5. Löpare som springer stafetten ska vara minst 17 år och anses vara elitaktiva. Ett riktmärke är att löparen ska vara topp-300 på rankinglistan.
  6. Det kan finnas lag som inte uppnår ovan angivna löparkriterier och/eller inte får ihop lag. I sådana fall ber vi klubbarna att kontakta SOFT:s idrottschef Tomas Stenström (tomas.stenstrom@orientering.se) så snart som möjligt.

Inbjudna klubbar och antal lag per klubb

klubbar.PNG

RELATERADE NYHETER

Kartatumkompass
Uppdaterade kartnormer
Svensk Orientering logotyp
Ny version av regelverket för orienteringslöpning
Xx Lokstöd Höst RF SISU
Dags att skicka in LOK-ansökan för höstens verksamhet
Fler nyheter