Prestationsanalys – nytt verktyg som mäter din prestation på tävling
01.07.2021

Prestationsanalys – nytt verktyg som mäter din prestation på tävling

Orientering
Nu lanseras ett ny funktion i Eventor som vi döpt till Prestationsanalys. Baserat på dina sträcktider på en tävling görs en analys av din prestation som jämförs med din ”normalprestation”.

Prestationsanalys är utvecklat i samarbete mellan SOFT och Mats Troeng och där landslagsorganisationen och Mats valt ut vilka parametrar som bör finnas med och hur dessa ska räknas ut.

Prestationsanalys bygger på sträcktider och analystjänsten Winsplits algoritmer och gör en analys av din egen prestation jämfört med hur du brukar prestera. Analysen innehåller ett antal parametrar såsom jämnhet, bomfrekvens och hur du presterat på korta respektive långa sträckor.

Prestationsanalys räknas ut på alla tävlingar på distriktsnivå och uppåt och inkluderar alla tävlande. Du kan bara se din egen prestation och du jämför alltid med dig själv och din normala prestation, vilket räknas ut genom snittet av de tävlingar du sprungit senaste 12 månaderna (eller den period du väljer).

- Med Prestationsanalys tar vi nästa steg när det kommer till analys av ett lopp. Du får snabbt och enkelt reda på din prestation utifrån ett antal relevanta parametrar och du får en bra grundanalys gjord. Det känns också helt rätt och viktigt att vi tagit fram en modell som är individanpassad och som utgår från en själv och som jämför den egna prestationen med ens normalprestation. Det är precis det mindsetet vi vill bygga in i alla miljöer och för alla individer, oavsett vilken ambition man har med sin orientering, säger idrottschef på SOFT, Tomas Stenström.

Hur hittar jag analysen efter en tävling?

Så fort resultaten för en tävling är upplagda finns även Prestationsanalys tillgängligt för alla tävlande. För att hitta din Prestationsanalys behöver du vara inloggad på Eventor och gå till den aktuella tävlingen. Prestationsanalys finns med en länk i samma box som du hittar resultat och sträcktider mm.

prestationsanalys_lank_fran_resultatruta.png

Prestationsanalys fungerar redan idag på de tävlingar du sprungit tidigare, vilket betyder att dessa är färdiga att analysera.

Tänk på att det bara fungerar på mästerskapstävlingar, nationella tävlingar och distriktstävlingar - alltså inte närtävlingar och klubbtävlingar.

- Jag tror och hoppas att Prestationsanalys kommer att användas flitigt hos många och tanken är att alla tävlande ska känna att Prestationsanalys tillsammans med Livelox och Winsplits ska vara roligt och givande att använda. Rätt använt är jag säker på att man kan få viktiga insikter som gör att man utvecklar sin orienteringsförmåga. Och jag tror att om man känner att man utvecklar sig blir det roligare och då vill man orientera mera och fortsätta att uvecklas, säger Tomas Stenström

Prestationsanalys – så funkar det

Nedan beskrivs mer konkret hur Prestationsanalys fungerar och ser ut. Det finns även en förklaring till vilka parametrar som finns och hur de fungerar.

Syftet med Prestationsanalys är att enkelt och snabbt ge information om en individs prestation på ett enskilt lopp. Jämförelse görs med en individs normalprestation (genomsnittliga prestation) på alla lopp under de senaste 12 månaderna, eller en annan tidsperiod. Prestationsanalys bygger på sträcktider mellan banans kontroller. Analysen ger dig information om hur mycket tid du tappat på misstag, din jämnhet, samt hur du har presterat på olika typer av sträckor och olika delar av banan.

Prestationsanalys och valda parametrar är tänkta att fungera som en snabb fingervisning över prestationen och en bra utgångspunkt för djupare analys och reflektion.

Även om det är tillförlitlig data som används finns det som alltid felkällor som gör att utfallet kan bli missvisande. Generellt gäller att de värden som presenteras är mer tillförlitliga vid ett stort dataunderlag, dvs många deltagare i klassen.

Alla individuella lopp på distriktsnivå eller över innefattas. Beräkningarna baseras på Winsplits definitioner av bomfrekvens, jämnhet och prestationsindex.

Nedan exempel på hur en analys och utfall ser ut. 

RELATERADE NYHETER

Karta O Kompass
IOF Map Commission inleder arbete med nästa generation av Kartnormen
Kartanalys
Certifiering av utskrivare våren 2025
2022 IOF Logga Svenskaorienteringsförbundet
Ta del av ICOM 2024
Fler nyheter