Stjärnkampen

Nyheter

Kartritning - ett sätt att förstå kartan

Kartritning bildbevis Kalmar Kartritning bildbevis Kalmar
Bildbevis från när Kalmar OK genomförde uppdraget kartritning. "Det var verkligen svårt att rita karta", summerar lagledare Anne Lindell.
Ett av Stjärnkampens uppdrag handlar om kartritning. Någonting som få ungdomar har testat men som bidrar till en ökad förståelse för hur kartan är uppbyggd.

Har du någon gång reflekterat över kartan? Vem har gjort den och hur? Det är lätt att få uppfattningen att kartan är facit. Men i själva verket är kartan resultatet av kartritarens tolkning av verkligheten. Kartritaren har normer och anvisningar att förhålla sig till men i slutändan är det alltid kartritarens egen tolkning som blir resultatet. I det flesta fall tolkar orienteraren kartan för att förstå verkligheten. I uppdraget kartritning får ungdomarna utmanas genom att göra det motsatta. Nämligen att tolka verkligheten och därefter rita upp den på kartan. Syftet är att ungdomarna ska få en ökad förståelse för hur kartritaren tänker och utmana sin förmåga att förstå och översätta verklighet och karta.

 

Ungoteket – där unga skapar idrott

För ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om bland annat kartritning finns mer information på Ungotekets hemsida. Ungoteket är utbildningen där unga orienterare från 14 år, får lära sig att skapa och leda orientering. De nya kunskaperna används till att göra ett valfritt projekt i föreningen, kanske rita en karta, arrangera en tävling eller ett läger. De som är med väljer själva sin projektutmaning!

Skribent: Moa Olsson