Stjärnkampen

Om Stjärnkampen

Vad är Stjärnkampen?

Stjärnkampen är en föreningsutmaning som riktar sig till alla ungdomar i åldern 13 till 16 år, där ungdomarna tillsammans ska utföra olika uppdrag som belönas med stjärnor. Det finns fyra olika kategorier med totalt 40 uppdrag som ungdomarna med ledarens hjälp genomför tillsammans i gruppen. Uppdragen har ett mycket varierat innehåll och är också olika utmanande, men alla uppdrag syftar till att utveckla ungdomarna som orienterare. Gemensamt för alla uppdrag är att de fokuserar på glädje, gemenskap och utveckling. Efter varje genomfört uppdrag laddar ledaren upp ett bildbevis på Stjärnkampens plattform, och laget erhåller då en stjärna. Stjärnkampen har fem ambassadörer som representerar våra fyra olika landslag. Dessa landslagsstjärnor kommer att presentera varsitt uppdrag. I topplistan kan lagen se hur de ligger till men även jämföra sig med andra lag och föreningar. Den träningsgrupp som samlat flest stjärnor vid säsongens slut har störst chans att vinna ett besök av två av våra Stjärnkampen-ambassadörer, Lina Strand och Max Peter Bejmer. 

Pågående säsong startade den 1 april och avslutas den 30 september.

Vilka kan vara med i Stjärnkampen?

Stjärnkampen riktar sig till alla ungdomar i åldern 13 till 16 år. De orienteringstekniska uppdragen är utformade för att passa orange till violett nivå men ledaren kan enkelt anpassa övningen hela vägen från vit till svart nivå beroende på ungdomarnas färdigheter.

Mission & Vision

Stjärnkampens övergripande vision är att behålla fler ungdomar i den kritiska åldern mellan 13 och 16 år genom att skapa delaktighet och kompisskap i föreningen. Genom Stjärnkampen ska alla ungdomar känna sig delaktiga och värdefulla i föreningsverksamheten utan att de måste vara tävlingsaktiva.

Vidare vill vi hjälpa och stötta föreningsledare i deras träningsverksamhet genom att erbjuda ett koncept med varierande övningar (uppdrag) av hög kvalité.

På förenings- och distriktsnivå vill vi skapa motivation till individuell och gemensam utveckling, att föreningar och distrikt ska sporra och utmana varandra samt minska klyftorna mellan föreningar med olika kompetens, erfarenhet och resurser. 

Tidigare år

Alla uppdrag från tidigare år av Stjärnkampen finns tillgängliga att läsa och ladda ner. 

Läs mer om tidigare år

Mer om Stjärnkampen


Regler

Regler

Stjärnkampen syftar till glädje, gemenskap och utveckling. Vi ber er därför att handla med sunt förnuft och fair play för att alla ska få en bra upplevelse av detta koncept!

Läs mer
Kategorier

Kategorier

Det finns fyra olika kategorier att samla stjärnor inom. Stjärnkampen har även fem ambassadörer som presenterar varsitt uppdrag vid varje månadsskifte.

Läs mer
Uppdrag

Uppdrag

Det finns totalt 40 uppdrag och de anmälda lagen utmanas i att genomföra så många som möjligt. För varje avklarat uppdrag erhålls en stjärna.

Läs mer

Senaste nyheterna


Hur tränar ditt lag under sommarlovet?

Har ditt Stjärnkampen-lag tagit ett uppehåll över sommarlovet? Passa på att avsluta vårsäsongen med uppdraget Träningsplanering så att träningen hålls igång.

Säsongsstart av Stjärnkampen

Äntligen är det dags för en andra säsong av Stjärnkampen, satsningen där klubbens ungdomar jobbar som ett lag. Deltagarna, som är mellan 13 och 16 år, ska tillsammans genomföra en mängd varierade uppdrag och på så sätt samla stjärnor.

Anmälan öppen för Rikslägret Sommar

Nu öppnar anmälan för Rikslägret sommar, årets roligaste läger för alla 13-16 åringar. Vi ses i Idre Fjäll den 27 juni - 2 juli.

Välkomna på livesändning!

Tisdagen den 2 februari kl.19.00 livesänds vinstdragning av förstapriset. Sändningen sker på Stjärnkampens Instagram-konto @stjarnkampen.

Kartritning - ett sätt att förstå ...

Ett av Stjärnkampens uppdrag handlar om kartritning. Någonting som få ungdomar har testat men som bidrar till en ökad förståelse för hur kartan är uppbyggd.

Barnkonventionen - Stjärnkampens viktigaste uppdrag

Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag vilket innebär att all organiserad barn- och ungdomsverksamhet inom idrottsrörelsen ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv.

Fler nyheter