Svensk Orientering logotyp
01.02.2017

Välbesökt arrangörsutbildning i Södertälje

Orientering
Totalt 65 funktionärer och arrangörscoacher för kommande SM och Swedish League var den gångna helgen samlade för utbildning och erfarenhetsutbyte.

Utbildningen hölls på Hotell Scandic Skogshöjd i Södertälje och helgen inleddes med en träff för Svenska Orienteringsförbundets arrangörscoacher.

Vid lunchtid på lördagen utökades skaran med tävlingsledare, tävlingskontrollanter, banläggare, bankontrollanter och tävlingsadministratörer vid kommande SM och Swedish League.

- Jätteroligt med så mycket arrangörskompetens samlad på ett och samma ställe. Det är viktigt med utbildning, men också att visa uppskattning till våra arrangörer som ställer upp och arrangerar SM och Swedish League, säger Niklas Wrane, som arbetar med arrangemangsutveckling på Svenska Orienteringsförbundet, SOFT.

SOFT stod för utbildning, mat och logi för tre funktionärer medan arrangörsklubben stod för resa, och om man önskade skicka fler än tre funktionärer.

Rätt fokus

Programmet bestod av en inledande och övergripande del med fokus på att arbeta i lärgrupper, kvalitetssäkring, sportslig rättvisa och vägledande beslut.

Delen om sportslig rättvisa handlade mycket om att ha rätt fokus.

- Som ett exempel är det ur ett sportsligt rättviseperspektiv viktigare för arrangören att lägga fokus på att snitseln till startpunkten är satt så att alla följer den, än att snitseln till startplatsen följs perfekt av alla deltagare, även om det står i regelverket att båda ska följas, säger Niklas Wrane, som också är regelansvarig på förbundet.

Funktionsvis utbildning

Den inledande delen följdes upp av funktionsspecifik utbildning.

Utbildningen för tävlingsledare och tävlingskontrollanter hölls av Roland Nilsson, Oskarshamn och utbildningen för tävlingsadministratörer av Åke Larsson, Hallstahammar. Lars Greilert, SOFT-kansliet, tog hand om banläggare och bankontrollanter.

Utbildningarna delades in i tre tvåtimmarsblock med ett på lördagen och två på söndagen. Innan middagen på lördagskvällen erbjöds en gps-orientering runt hotellet med frågor i mobilen.
Helgen avslutades med erfarenhetsutbyte på söndagseftermiddagen.

- Vi har känt ett stort behov av den här typen av utbildning och med tanke på den uppslutning som blev och de positiva reaktioner vi fått efteråt så har vi bestämt att den ska vara årligt återkommande. Samtidigt finns det alltid saker som kan utvecklas och här har vi fått in många bra tips och synpunkter från deltagarna, säger Niklas Wrane.

Dokumentation

Dokumentation från utbildningen hittas här.

RELATERADE NYHETER

Kartatumkompass
Uppdaterade kartnormer
Svensk Orientering logotyp
Ny version av regelverket för orienteringslöpning
Xx Lokstöd Höst RF SISU
Dags att skicka in LOK-ansökan för höstens verksamhet
Fler nyheter